Skip to content

vagusnerven sørger for å holde oss i live

Vagusnerven - fra hjerne til hjerte og til alle organer. Den viktigste nerven i kroppen vår og som kan trenes opp for å ytterligere bidra til store helsegevinster.

Vagusnerven – de fleste av oss har aldri hørt om den. Forskning viser imidlertid at denne nerven fortjener å få et alment fokus. For helsegevinstene ved bevisst trening av vagusnerven kan være store for alle og enhver.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Del gjerne saken med andre i dine sosiale nettverk.

Hva er vagusnerven?

Det er 12 kraniale nerver i kroppen. De kommer parvis og hjelper til med å knytte hjernen til andre områder av kroppen. For eksempel hode, nakke og overkropp. Noen sender sensorisk informasjon, inkludert detaljer om lukter, syn, smak og lyd til hjernen. Disse nervene har sensoriske funksjoner. 

Andre kraniale nerver styrer bevegelsen til forskjellige muskler og funksjonen til visse kjertler. Disse er kjent som motorfunksjoner. Mens noen kraniale nerver har enten sensoriske eller motoriske funksjoner, har andre begge deler. Vagusnerven er en slik nerve. Kraniale nerver klassifiseres ved hjelp av romertall basert på deres beliggenhet. Vagusnerven kalles også kranialnerven X.

Vagusnerven er den lengste av de kraniale nervene, og går helt fra hjernestammen til en del av tykktarmen. Nerven styrer ditt indre nervesenter, det parasympatiske nervesystemet. Den fører tilsyn med et stort utvalg  viktige funksjoner, som formidler motoriske og sensoriske impulser til hvert organ i kroppen din.

Vagus betyr vandrende på latin. Vagusnerven har fått sitt navn fordi den vandrer som en vagabond, og sender sensoriske fibre fra hjernestammen til de innvendige organene.

Ny forskning har avdekket at den kan være vise seg å være den manglende linken til å behandle kronisk betennelse, og være begynnelsen på et spennende nytt behandlingsfelt for alvorlige, uhelbredelige sykdommer.

Vagusnerveanatomi og funksjon

De sensoriske funksjonene til vagusnerven er delt inn i to komponenter:

  1. Somatiske komponenter. Dette er følelser som føles på huden eller i musklene.
  2. Viscerale komponenter. Dette er følelser som føles i kroppens organer.

Sensoriske funksjoner i vagusnerven inkluderer:

  • Somatisk sensasjonsinformasjon for huden bak øret, den ytre delen av øregangen og visse deler av halsen.
  • Visceral sensasjonsinformasjon for strupehodet, spiserøret, lungene, luftrøret, hjertet og det meste av fordøyelseskanalen.
  • Spiller en mindre rolle i følelsen av smak nær roten av tungen.

Motoriske funksjoner av vagusnerven inkluderer:

  • Stimulering av muskler i svelget, strupehodet og den myke ganen, som er det kjøttfulle området nær baksiden av taket i munnen.
  • Stimulering av muskler i hjertet, der det hjelper til å redusere hvilepuls.
  • Stimulering av ufrivillige sammentrekninger i fordøyelseskanalen, inkludert spiserøret, magen og de fleste tarmene, som lar maten bevege seg gjennom kanalen.
Vagusnerven

Aktivering av vagusnerven

Det er allerede forsket mye, og det gjøres stadig mer forskning på denne viktige nerven. Den kontrollerer det parasympatiske nervesystemet som igjen kontrollerer avslapningsresponsen. 

Det parasympatiske nervesystemet bruker en neurotransmitter som kalles acetylkolin. Denne organiske forbindelsen finnes i mindre mengder i både det perifere og sentrale nervesystemet. Acetylkolin er i disse cellene nødvendig for overføring av nerveimpulser til skjelett- og glatt muskulatur, samt kjertler i det autonome nervesystem, samt mellom enkelte nerveceller.

Det er med andre ord en sammenheng mellom vagusnerven og diafragma. For dersom hjernen ikke kan kommunisere med diafragma via den utskilte acetylkolinen fra vagusnerven, ville vi sluttet å puste. Acetylkolin er dessuten ansvarlig for både hukommelse og innlæring. 

Det har også en beroligende og avslappende effekt. Acetykolin brukes av vagusnerven til å sende beskjed om at kroppen skal være avslappet og rolig. Når vagusnerven aktiveres vil vi derfor slappe av, men forskning har også vist at acetylkolin har evne til å redusere inflammasjoner i kroppen.

Kevin Tracy er direktør for Feinstein Institute for Medical Research, og sier at vagusnerven kan aktiveres ved hjelp av ulike øvelser og aktiviteter som for eksempel meditasjon. 

Interessante fakta om Vagusnerven

Vagusnerven forebygger inflammasjon

En viss mengde betennelse etter skade eller sykdom er normal. Men en overflod er knyttet til mange sykdommer og tilstander, fra sepsis til den autoimmune tilstanden revmatoid artritt. 

Vagusnerven driver et stort nettverk av fibre som er stasjonert som spioner rundt alle organene dine. Når det får signal for begynnende betennelse – tilstedeværelsen av cytokiner eller et stoff som kalles tumor nekrose faktor (TNF) – varsler det hjernen og trekker frem antiinflammatoriske nevrotransmittere som regulerer kroppens immunrespons.

Den hjelper deg med å lage minner

En studie fra University of Virginia på rotter viste at stimulering av vagusnervene deres styrket hukommelsen. Handlingen frigjorde nevrotransmitteren norepinefrin i amygdalaen, som konsoliderte minner. Relaterte studier ble gjort på mennesker, noe som antydet lovende behandlinger for tilstander som Alzheimers sykdom.

Den hjelper deg å puste

Nevrotransmitteren acetylcholine, fremkalt av vagusnerven, befaler lungene å puste. Det er en av grunnene til at Botox – ofte brukt kosmetisk – kan være potensielt farlig, fordi det avbryter acetylkolinproduksjonen din. Du kan imidlertid også stimulere vagusnerven din ved å puste med buken eller holde pusten i fire til åtte sekunder.

Les forøvrig vår artikkel om hvor stor betydning pusteteknikk har for vår helse.

Den er nært knyttet til hjertet

Vagusnerven er ansvarlig for å kontrollere hjertefrekvensen via elektriske impulser til spesialisert muskelvev, hjertets naturlige pacemaker, i høyre atrium, der frigjøring av acetylkolin bremser pulsen. 

Ved å måle tiden mellom dine individuelle hjerterytmer, og deretter plotte dette på et diagram over tid, kan leger bestemme din hjerterytme eller HRV. Disse dataene kan gi ledetråder om spenningen i hjertet og vagusnerven din.

Den initierer kroppens avslapningsmodus

Når det stadig årvåkne sympatiske nervesystemet aktiverer kamp- eller fluktresponsen, pumpes stresshormonet kortisol og adrenalin ut i kroppen din. Vagusnerven befaler kroppen din å slappe av ved å frigjøre acetylkolin. 

Vagusnervens forgrener seg til mange organer, og fungerer som fiberoptiske kabler som sender instruksjoner om å frigjøre enzymer og proteiner. Som prolaktin, vasopressin og oksytocin, som beroliger deg. 

Personer med sterkere vagusrespons kan ha større sannsynlighet for å komme seg raskere etter stressreaksjoner, skade eller sykdom. Les vår sak om pusteteknikk for å lese hvordan du kan styrke vagusnerven.

Den tolker signalene mellom tarm og hjerne

Tarmen din bruker vagusnerven som en walkie-talkie for å fortelle hjernen din hvordan du føler deg. Dette skjer gjennom elektriske impulser som kalles handlingspotensialer. Din magefølelse er faktisk veldig reell.

Overstimulering av vagusnerven er en vanlig årsak til besvimelse

Hvis du skjelver eller blir kvalm ved synet av blod eller mens du får influensa, er du ikke svak. Du opplever vagal syncope. Kroppen din reagerer på stress, overstimulerer vagusnerven, og får blodtrykk og puls til å synke. 

Under ekstrem synkope er blodstrømmen begrenset til hjernen din, og du mister bevisstheten. Som regel er det nok å sette seg eller legge seg ned for at symptomene skal avta.

Elektrisk stimulering av vagusnerven kan redusere inflammasjon, og også hindre at det i det hele tatt oppstår inflammasjon

Nevrokirurg Kevin Tracey var den første som viste at stimulering av vagusnerven kan redusere betennelse betydelig. Resultatene på rotter var svært vellykkede i denne forskningen. Han reproduserte eksperimentet hos mennesker med fantastiske resultater. 

Opprettelsen av implantater for å stimulere vagusnerven via elektroniske implantater viste en drastisk reduksjon, og til og med remisjon. Ved revmatoid artritt, som ikke har noen kjent kur og ofte behandles med giftige medisiner, hemoragisk sjokk, og andre like alvorlige inflammatoriske syndromer.

Vagusnervestimulering har blitt et nytt behandlingsområde innen medisinen

Ansporet av suksessen med vagal nervestimulering for å behandle betennelse og epilepsi, kan et spirende felt av medisinsk studie kjent som bioelektronikk være medisinens fremtid. 

Ved å bruke implantater som leverer elektriske impulser til forskjellige kroppsdeler, håper forskere og leger å behandle sykdom med færre medisiner og færre bivirkninger.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Del gjerne saken med andre i dine sosiale nettverk.

Siste fra helse:

Populærvitenskaplig livsstilsmagasin for helse, samliv og seksualitet.

Magasinet er en tverrfaglig, sterk, troverdig og kunnskapsbasert kilde for mennesker som søker kunnskap, er bekrymrede, har plager og vondter, opplever dårlig livskvalitet eller som ønsker positive endringer i livet. 

Det er kompetansen, engasjementet, erfaringene og idealismen hos våre samarbeidspartnere som danner grunnlag for å lykkes med magasinet. Vi arbeider kontinuerlig for å etablere nye samarbeid, nettverk og allianser der alle parter kan oppnå positive synergieffekter. 

 

Kategorier

Factic designes, vedlikeholdes og uvikles av Din Digitale Butler. @ Alle rettigheter factic.no